Изключително важна новина, свързана  с еврото, обяви финансовият министър Асен Василев.България

...
Изключително важна новина, свързана  с еврото, обяви финансовият министър Асен Василев.България
Коментари Харесай

Гръм от Асен Василев за еврото! Реакциите

Изключително значима вест, свързана  с еврото, разгласи финансовият министър Асен Василев.

България преговоря с Европейската комисия и Европейската централна банка за въвеждането на еврото като паралелна валута у нас. Това заяви финансовият министър Асен Василев, представен от Българска национална телевизия.
-->
Това значи, че  докато влезем в еврозоната ще можем да избираме, да вземем за пример, дали да получаваме заплатите в евро или в левове. Както и физическите лица ще могат да избират една от двете валути дали да правят покупко-продажби.

Засега вероятността пред страната ни да влезе в еврозоната е началото на 2025 година. Изоставаме поради неизпълнението на критерия за инфлация, както и с приемането на специфичното законодателство.

" В момента покупко-продажбите, които са на физически лица като крайни продажби, заплати, по закон се правят единствено в лв.. Нека да си проведем всички диалози с ЕЦБ и Европейска комисия и в случай че има смяна по проекта за еврото, тя ще бъде своевремнно коментирана ", сподели Асен Василев, министър на финансите.

" Със сигурност ще има някакво разтърсване, само че то дали ще бъде в този момент или по-нататък от него няма по какъв начин да избягаме, само че в в това е опасностна, в случай че го създадем без да пита ", съобщи Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ".

" Всички дейности, които се подхващат във връзка по-бързото въвеждане на евтрото в България, българският бизнес ги поддържа. Вие, в случай че отидете в магазина, ще можете ли да платите с 10 лева и 5 евро по едно и също време? ", съобщи Станислав Попдончев, заместник-предсeдател и основен финансов шеф в БСК.

Работодателите чакат най-малко шест месеца подготовка преди въвеждането на измененията. България дава отговор на критериите за невисок дълг и бюджетен недостиг, само че към момента не покрива условието за инфлация, изясни финансовият министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР